SOŽITJE ČLOVEKA IN NARAVE

zeliscni-vrt2V velikem zeliščnem parku, prepolnem cvetočih, dišečih in tudi medovitih rastlin, se je preprosto treba ustaviti. Otočki cvetočih dišavnic se nastavljajo soncu in v vsakem je skrita snov za boljši in lepši dan. Beli vratič pomaga pri glavobolu, materina dušica je dobra za dihala, pelin za želodec, bršljanasta grenkuljica za spomladansko juhico, lan za dobro prebavo, pegasti badelj pomaga pri težavah z jetri, ameriški slamnik krepi odpornost, plahtica pomaga pri ženskih težavah … Na našem vrtu rastlin ne boste nabirali, ampak jih boste spoznavali. Velika večina rastlin je lično označena, na glinenih tablicah so poleg slovenskih imen tudi latinska.

Na sprehodu po prijetno urejeni potki boste izvedeli marsikaj o zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi. Uživate lahko v družbi stoterih zeli, v opojnih vonjavah dišavnic in jih nekaj tudi podrobneje spoznate.

cajnicaPravo presenečenje pa vas čaka dobesedno pod zeliščnim vrtom. Sredi hriba, od koder se ponuja lep razgled na okoliške bregače, se kot privid pojavi hiška iz pravljice. Čajnica, kakor zemljanki rečemo domači, je ena sama velika zgodba, v kateri smo uresničili svoje sanje. Varno skrita v hrib in prekrita s travnato preprogo, se postavlja s samo eno vidno steno in vabi, da si jo ogledate še od znotraj. Z veliko ljubezni in domišljije smo jo zgradili iz ostrešja blizu 200 let starega poslopja, ki je bilo obsojeno na propad. Lesena bruna, naložena eno na drugo, so v hladni zemljanki vir topline. V družbi kamnitega kamina in posušenih zelišč stari les pripoveduje zgodbo o sožitju človeka in narave.

Med rmanom, materino dušico, glogom in grmi bezga vodi pot do prav posebnega čebelnjaka. Na krožni čebelarski učni poti se lahko poučite o koristnosti čebel, v čebelnjaku pa se udobno namestite v pletene naslanjače in se prepustite apiterapiji. Ni ga lepšega kot pod večer sesti v čebelnjak na robu gozda in vdihniti aromo voska, propolisa, medu … To še posebno dobro pliva na vse, ki imajo težave z dihali. Apiterapija ni le balzam za dušo, blagodejno vpliva tudi na telo.

cebeleNa poti se seznanite s sodobnimi načini čebelarjenja in tudi s tem, kako je čebelarjenje potekalo nekoč; na ogled je oprema za čebelarjenje, kot so jo uporabljali v starih časih (panji, koši, kadilniki …). Za večjo varnost vam je na voljo zaščitna oprema (čebelarski klobuki). V času točenja medu lahko prisostvujete tudi temu opravilu. S pomočjo učnega opazovalnega panja in prikaznih tabel ni težko dojeti, kako koristen in pomemben del narave so čebele. Seveda ne gre brez predstavitve in pokušine čebeljih pridelkov in pripravkov iz njih.

V svojem raju radi sprejmemo vse, ki jih zanima zdrav način življenja, pa tudi tiste, ki bi si radi samo spočili oči in se naužili naravnih lepot in dobrot. Program vsebuje ogled vrta z zdravilnimi rastlinami, čajnice in čebelnjaka, strokovno vodenje in pokušino čaja.

Danica in Jože Kolarič